torsdag 29 september 2011

Det hållbara samhället

Varför ska vi tänka om? Varför kan vi inte fortsätta som vi alltid ha gjort? De senaste åren har det talats mycket om utanförskap i Sverige. Arbetslösa, sjukskrivna och andra som står långt ifrån arbetsmarknaden behandlas som mindre värda. Jag anser att alla människor har ett värde och att vi inte tar tillvara på de resurser vi har i samhället. Under 1900-talet gick vi från bondesamhället till industrisamhället. Folkhemmet byggdes upp. Nu går vi mot ett annat samhälle. Vi måste tillsammans fundera över hur vi ska forma det här samhället så att det blir hållbart. Det finns naturligtvis inte ett svar på hur vi bygger ett hållbart samhälle men ett svar kan vara den sociala ekonomin. Vi är vana vid att samhället tar hand om det sociala. Men tänk om det är så att vi som medborgare måste ta ett större ansvar? Tänk om medborgarna bättre klarar av att ta tillvara de resurser i form av personer som ändå finns?

Jag läser vidare i boken. Där står det lite mer om vad en social ekonomi och socialt företagande innebär. Bosse Olsson från Nutek (nuvarande tillväxtverket) var med och förde in begreppet social ekonomi. Här i Sverige är vi inte vana vid att ha dessa två ord, menar han. Jag kan delvis hålla med om det. Fast inte helt och hållet. Inom den offentliga sektorn har man pratat ekonomi i många år. Men då har ekonomin mer handlat om negativa saker. Det har talats om närande och tärande människor. Här måste vi tänka om. Det handlar inte om att människor som är gamla och sjuka inte ska få den vård och det stöd de behöver. Eller att människor med funktionsnedsättning ska klara sig själva. Det handlar om att se människor som tillgångar. Den gamla damen på ålderdomshemmet kanske kan bli en skolmormor. Killen som har assistans dygnet runt kanske kan förvärvsarbeta. Men även om man inte kan bidra med något så har man ändå ett värde. Min poäng är vi måste börja se andra värden än bara ekonomiska även om ekonomi är viktigt. Vad är då ett socialt företag? I boken har man skrivit ner Nuteks (nuv. tillväxtverkets) definition: Det är "...verksamheter som:

  • skapar delaktighet för medarbetare

  • återinvesterar vinst

  • är fristående från offentlig sektor

  • driver affärsverksamhet

  • binder samman entreprenörskap och individens behov"

(Augustinsson & Brisvall 2009, s. 79)

Ni själva fundera över skillnaden mellan en privatägd skola med aktieägare som kräver vinst och en skola som är ett kooperativ där vinsten går tillbaka in i verksamheten. Vilket gynnar elever, lärare och övrig skolpersonal mest? Vad är bäst för samhället i stort?

Jag har kanske varit lite negativ i det här inlägget. Jag ser många problem men minst lika många möjligheter. Vi måste bara hitta fram till dessa möjligheter.

2 kommentarer:

  1. Det är spännande med debatter om nya värden, sådant som kan förändra samhället från hur det ser ut idag. Förutom den sociala ekonomin (med exempelvis fair trade) finns ju också idén om informations- eller idéekonomin, där grundtanken är samarbete, lättillgängliga idéer och innovation.

    Jag tror att det är svårt att säga vilket som är bäst utav ett kooperativ, en friskola och en privatägd skola utan att verkligen fördjupa sig i varje fall. Om man ser det ur elevernas utbildningsperpektiv kan alla vara lika bra utifrån de studenter som studerar på skolorna, vad de kan få ut av utbildningarna och hur de rustas för framtiden. Om man ser det i ett rättviseperspektiv kanske den offentliga skolan är "bäst", där privatägda skolor oftast är dyra och exklusiva.

    Det är ju här som samhällsentreprenörerna kan stiga in och hitta ett effektivt och samhällsnyttigt sätt att arbeta genom att försöka identifiera innovationer gällande utbildning.

    SvaraRadera
  2. Att värdesätta varje individ för vad hon ÄR snarare än vad hon GÖR tycker jag är otroligt viktigt men tyvärr något som gått förlorat i samhället i dag. Jag lyssnade på Fredrik Lindströms sommarprat för något år sedan och minns så väl att han uttryckte att människan har byggt ett samhälle som vi hela tiden måste anpassa oss efter, anstränga oss för att passa in i, och hur det borde vara tvärtom - samhället borde vara anpassat efter människan. Så bra sagt tycker jag! och jag tror att det är nyckeln till ett hållbart samhälle. Jag håller med dig om att individen måste ta större ansvar, det tror jag, särskilt här i Sverige sätter vi så stor tro till/lägger allt ansvar på samhället, politikerna, individen måste ta sitt ansvar och här är samhällsentreprenörskap ett otroligt aktuellt begrepp :)

    SvaraRadera