måndag 19 september 2011

Motsatsförhållande eller möjlighet?

Hur ska man då kunna ”Tjäna pengar och rädda världen” som bokens titel är. Är det inte lätt att man utnyttjar det som behöver förändras för att tjäna pengar? Risken finns ju alltid. När jag funderar vidare tänker jag på en gammaldags våg med två vågskålar. I den ena skålen finns viljan att förändra samhället/rädda världen. I den andra skålen finns viljan att tjäna pengar/gå med vinst. Som jag ser det behöver vågskålen balansera för en samhällsentreprenör. Det ena ger det andra. Ett exempel de tar upp i boken är GodEl. Det är ett elföretag vars syfte är att leverera billig el till kunderna samt skänka avkastningen till välgörande ändamål. Vd:n och grundaren av GodEl är den före detta IT-entreprenören Stefan Krook. Andra som står bakom GodEl är kapitalister och filantroper (välgörare) som Karl-Johan Persson från H&M, Robert af Jocknick, grundaren av Oriflame samt Per Ludvigsson som har en bakgrund i IKEA och riskbolaget Catella. De har skänkt 11 miljoner tillsammans för att starta GodEl. Visionen var att bygga upp en organisation med många olika bolag. Stiftelsen GoodCause äger bolaget GoodCause Holding AB vilket i sin tur äger bolagen GodEl, GodFond och Good Cause Ideas AB. Stefan gick från att vara en IT-entreprenör till att bli samhällsentreprenör. Hans kom från företagshållet och han ville starta företag men han ville också kombinera det med samhällsnytta.

Så vad har vi lärt oss så här långt? Att företagande går att kombinera med samhällsnytta. Att företagare faktiskt även kan känna ett samhällsansvar. Och vågskålen då? Ja, här nedan är en lite hemmagjord vågskål (hoppas ni har fantasi). Man kan fundera över om det ska vara balans mellan att ”rädda världen” och att ”tjäna pengar” eller om ”rädda världen” ska väga över lite. Jag är för att ”rädda världen ska väga över lite. Klart är, som jag skrev i mitt första inlägg, att vinst är ett medel och inte ett mål för samhällsentreprenören.

2 kommentarer:

  1. Här har du lyft fram ytterligare en samhällssektor (utöver den offentliga) där "goda" kapitalister är engagerade i en positiv och samhällsnyttig utveckling (i detta fall gällande miljön). I ditt förra inlägg diskuterade du den offentliga sektorn. Du lyfter med andra ord fram flera olika sätt att handla samhällsentreprenöriellt!

    På det sättet kan man ju tänka sig att den vågskål du nämner också kan väga över antingen åt ena eller andra hållet, så länge den strävar efter en balans och agerar för en god samhällsutveckling.

    SvaraRadera
  2. Hej Ulrika! Jag tycker att det är bra att du tar upp diskussionen om vågen; ska rädda världen väga tyngre än tjäna pengar eller kan de väga lika tungt? Det är en väldigt intressant fråga där man ju inte kan hitta ett rätt svar som slår ut de andra. Det skulle även vara intressant att ta upp hur synen på en "välgörare" ofta ändras om personen eller företaget i fråga också uttrycker ett vinstintresse, är det mindre okej att vilja gå med vinst bara för att man vill göra gott?

    Kul med en blogg! nu ska jag läsa vidare :)
    /Linnea

    SvaraRadera